Applicatiebeheer

Heeft u een applicatiebeheerder nodig voor een korte of langere termijn? Wij kunnen u hierbij helpen. Ook voor kleine werkzaamheden als het leggen van StUF-koppelingen of het vervangen en installeren van certificaten bent u bij ons aan het goede adres.

Altijd up to date.

Wij kunnen u helpen bij het beheren van de volgende applicaties.

De positie van een applicatiebeheerder. 
Het applicatiebeheer is meestal een onderdeel van de ICT-afdeling. Software waar functioneel- en applicatiebeheerders aan werken kan maatwerk of generiek zijn. Maar de applicatie is ieder geval groot en complex genoeg om er een of meerdere functionarissen op te zetten voor het beheer van de toepassing. Door de integratie en koppelingen met andere toepassingen is ICT-kennis noodzakelijk om een applicatie te kunnen beheren. De applicatiebeheerder zorgt ervoor dat de applicatie optimaal draait in de infrastructuur van de organisatie. 

Taken.
Een applicatiebeheerder heeft de volgende taken.  

  • Uiteraard is het (technisch) beheer van de applicatie de belangrijkste taak.  
  • In overleg met de business en soms met de softwareleverancier wordt de applicatiebeheerder soms ook gevraagd om mee te werken aan functionele ontwerpen.  
  • Niet alleen de functioneel beheerder voert testen uit, ook de applicatiebeheerder test de werking van de applicatie, maar dan voornamelijk op een technischer niveau dan de functioneel beheerder.  
  • Doordat er verschillende belangen zijn bij het onderhouden van een applicatie voert de applicatiebeheerder in overleg met de functioneel beheerder besprekingen met de eindgebruiker, ICT-afdeling, management en softwareleverancier.  
  • Op technisch niveau zal er kennis moeten worden overgedragen aan de functioneel beheerder en de ICT-afdeling. 
  • Omdat de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen moet de applicatiebeheerder regelmatig zijn kennis bijhouden. 
  • Documenteren van de applicatieconfiguratie is essentieel om nieuwe releases uit te rollen. Ook bij problemen is een blauwdruk van de applicatie een belangrijk document om fouten te kunnen traceren. 

Functioneel beheerder of applicatiebeheerder?
Een functioneel beheerder is geen applicatiebeheerder. Er bestaat een duidelijk onderscheid tussen beide functies. Applicatiebeheerders bekommeren zich over de technische werking van het informatiesysteem en niet over de inhoud van de informatie. Het is vooral hun taak om te zorgen dat de gegevens binnen een organisatie beschikbaar zijn middels het informatiesysteem.
Het onderscheid tussen een applicatiebeheerder en een functioneel beheerder is overigens deels theoretisch. De functietitels applicatiebeheerder en functioneel beheerder worden vaak door elkaar gebruikt. Bij kleinere organisaties doet een functioneel beheerder vaak ook de taken die horen bij het werkterrein van een applicatiebeheerder. In grotere organisaties is de scheiding vaak iets duidelijker zichtbaar, maar ook daar komt het voor dat een applicatiebeheerder taken uitvoert die strikt genomen tot het werkterrein van de functioneel beheerder behoren. 

Omschrijving van applicatiebeheer.
Applicatiebeheer verzorgd de werking, versie en onderhoud gedurende de hele levenscyclus van een applicatie. Voor uw organsiatie is het beheer belangrijk met het oog op veiligheid, continuiteit en productiviteit.
Het applicatiebeheer is verantwoordelijk voor het instandhouden en vernieuwen van de programmatuur waarmee de functionaliteit van een applicatie wordt gerealiseerd en van de gegevensverzamelingen waarop die programmatuur bewerkingen uitvoert. Bij een applicatie kan worden gesteld dat functioneel beheer bepaalt wat er moet worden gedaan en applicatiebeheer vervolgens aangeeft hoe dit moet gebeuren en dit vervolgens uitvoert.

Nut en noodzaak.
Applicaties worden steeds groter en complexer. Applicaties hebben tegenwoordig ook interactie en koppelingen met andere applicaties via beveiligde verbindingen. Professioneel applicatiebeheer is een noodzaak geworden. Waar vroeger een handige collega het applicatiebeheer naast de reguliere werkzaamheden erbij deed is dat tegenwoordig niet meer mogelijk. 

FAB of TAB?
Volgens de richtlijnen ASL en BiSL is de applicatiebeheerder de functionaris die vooral technisch onderlegd is en meestal onderdeel is van de ICT-afdeling. In de praktijk lopen de werkzaamheden en functies vaak door elkaar heen en is er niet zo’n strikte scheiding in de werkzaamheden. In grote organisaties is er wel vaak een aparte groep met functioneel applicatiebeheerders die de gebruikersorganisatie ondersteunen.  De functioneel beheerders werken in zo’n situatie dan nauw samen met de (technisch) applicatiebeheerders. De applicatiebeheerder heeft kennis van databases, netwerken en soms van softwareontwikkeling. De applicatiebeheerder voert meestal in opdracht van de functioneel beheerder de updates en upgrades uit. 

Uitbesteden of zelf beheren.
Het beheren van een applicatie vraagt om een behoorlijke investering. Voor grote en complexe applicaties is het lastig om de juiste beheerders te vinden. U kunt zelf applicatiebeheerders opleiden maar de kans is erg groot dat een andere partij uw inmiddels ervaren medewerker verleid om bij hen in dienst te komen. Dan zijn er goedkope aanbieders in de markt die applicatiebeheerders leveren. Maar wat is goedkoop als de medewerker bij u op uw kosten voor een relatief hoog tarief werkervaring opdoet? En wat als er problemen zijn met uw applicatie en de werkzaamheden stilliggen. De gevolgschade is groot als uw processen geen doorgang kunnen hebben.  Vaak is uitbesteden van het applicatiebeheer voordeliger dan het beheer zelf uit te voeren. 

Hoe wij u van dienst kunnen zijn. 
Interlincq heeft specialisten aan boord met een brede technische achtergrond. De meeste consultants hebben hun sporen verdiend bij grote ICT-bedrijven en een ICT-opleiding genoten. Een consultant van Interlincq heeft kennis van besturingssystemen, databases en gedetaillerde proceskennis. Daarom is de consultant van Interlincq een echte allrounder.

Naast applicatiebeheer voeren wij ook het functioneel beheer uit.

Waar kunnen wij u mee van dienst zijn?

Als u geïnteresseerd bent in onze producten of dienstverlening, neemt u dan vrijblijvend contact met ons op.

Interlincq

Prinsenhof 4
3762 TB  Soest
085 1308468
info@interlincq.nl

Volg ons